Komunikat Zarządu Koła z dnia 14 lipca 2015

Szanowna Koleżanko, Szanowni Koledzy !!!

Zarząd Koła informuje, że:

1. Protokoły za pobraną zwierzynę i kwoty do zapłaty za nią w sezonach 2013/2014 oraz 2014/2015 znajdują się u skarbnika koła. Koledzy, którzy pobrali zwierzynę na własny użytek powinni skontaktować się ze skarbnikiem i dokonać wpłat wyłącznie przelewem na konto koła.

2. Przypominamy o wpłacie składek na koło za 2015 rok. Wpłat należy dokonywać przelewem (240 zł) na konto koła. Do tej pory składki zapłaciło tylko 15 kolegów.

3. Przypominamy o zdawaniu tuszek upolowanych lisów do badania. Tuszki zdajemy do weterynarza p. J. Krafta w Starym Dzierzgoniu zapakowane w worek foliowy.

4. Przypominamy że, można odpracować dniówki przy korowaniu żerdzi u kol. podłowczego.

5. Dnia 15 sierpnia 2015 r. w Kniejówce odbędzie się szkolenie z przepisów bezpieczeństwa na polowaniu.  Początek godz. 14:00. Po szkoleniu, dla chętnych, odbędzie się polowanie na kaczki.

Darz Bór !!!

Zarząd Koła

Koło Łowieckie Knieja

w Starym Dzierzgoniu

Reklama
Reklama
Reklama
Kamienie Wilhelma
Internetowa wersja książki "Kamienie Wilhelma" Andrzeja Czaplińskiego.

Kraina Wiecznych Łowów

Odeszli do Krainy ...
Księżyc i Słońce
Czasy wschodu i zachodu Słońca oraz wschodu, zachodu i górowania Księżyca w centrum Polski.
Statut PZŁ
Uchwała XXIV Krajowego Zjazdu Delegatów Polskiego Związku Łowieckiego z dnia 16 lutego 2019 roku
Polowanie z przypalonymi flaczkami Drukuj
Sobota, 24 Listopad 2007 17:48

W naszym kole, podczas polowań zbiorowych, często mamy do czynienia z przedziwnymi potrawami. A to grochówka jest jakaś "biegunkopodatna", a to flaczki są z glikoem, a to inna przypadłość. Nic nie zapowiadało, że podczas tego polowania coś się przydarzy. Na zbiórce stawiło się czternastu myśliwych. Polowanie prowadzone przez kol. Antosia Downarowicza przebiegało sprawnie i już przed przerwą na śniadanie mieliśmy co położyć na pokocie.

Śniadanie wypadło nam przy świeżym zrębie, o którym nasz kolega Grzesiek Łepek, z dumą mówił "nie chwaląc się jam to uczynił". Jacek Orlikowski, nasz kołowy kucharz, przygotował słynny kociołek, do którego powędrowały zamrożone flaczki. Głodne towarzystwo rozpamiętywało wzięte mioty i czekało na posiłek.

A było o czym opowiadać, bo do śniadania strzelono już trzy dziczki i dwa lisy. Dziczki wprawdzie niewielkie, ale w "szafę" to każdy trafi powiada nasz łowczy kochany. Dziczkami podzielili się koledzy: Roman Kulpa, Piotrek Juchno a trzeci przyjął dwie kule od Antka Downarowicza i Darka Harasimowicza. Lisy strzelili koledzy Jan Juchno i Grzesiu Łepek.

Z kociołka dobiegały już smakowite zapachy. Flaczki były przepyszne, ale ... przypalone. Chyba nasz kucharz w ferworze łowieckich opowieści zapomniał je mieszać. Jedliśmy już flaczki z glikolem, tak więć flaczki przypalone też nam smakowały.

Zresztą smakowitość flaczków potwierdzili przypadkowi goście, którzy nadjechali w czasie naszego śniadania. A były tam panie, które znają się na kuchni: Elżbieta i Marta Czaplińskie i Danuta i Alicja Petrykowskie, które wraz z psami Borysem - posokowcem bawarskim i Hektorem - beaglem ,kol. Andrzej Czapliński zabrał na spacer do lasu.

Goście zostali więc przyjęci z myśliwską gścinnością. Tylko jamnik Mauser Darka Harasimowicza głośno protestował.

Po "smacznym" śniadaniu niektórym odeszła ochota na dalsze polowanie. Ale "młode wilki" nie pozwoliły starym nemrodom na błogą sjestę, tym bardzej, że w kociołku pojawiło się dno, które chyba zmartwiło Andrzeja Pieceka, który ...

... zdaje się mówić - " przypalone, ale jednak flaki".

Zmieniony ( Piątek, 13 Listopad 2009 19:03 )
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack

Stworzone dzięki Joomla! Valid CSS