Nasi koledzy w Okręgowych Władzach Łowieckich
Pisaliśmy już wcześniej że, kolega Andrzej Czapliński, podczas IV Okręgowego Zjazdu Delegatów PZŁ, został wybrany do Elbląskiej Okręgowej Rady Łowieckiej. Dzisiaj możemy już podać następne nominacje.

Koło Łowieckie Knieja

w Starym Dzierzgoniu

Reklama
Reklama
Reklama
Kamienie Wilhelma
Internetowa wersja książki "Kamienie Wilhelma" Andrzeja Czaplińskiego.

Kraina Wiecznych Łowów

Odeszli do Krainy ...
Księżyc i Słońce
Czasy wschodu i zachodu Słońca oraz wschodu, zachodu i górowania Księżyca w centrum Polski.
Statut PZŁ
Uchwała XXIV Krajowego Zjazdu Delegatów Polskiego Związku Łowieckiego z dnia 16 lutego 2019 roku
Kuchnia myśliwska Drukuj
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 09:35

Myślistwo od niepamiętnych czasów związane było z naszą historią i tradycją. W dawnych wiekach puszcze i lasy polskie obfitowały w zwierzynę grubą jak niedźwiedzie, żubry, łosie, jelenie, dziki, sarny i drobną jak zające i ptactwo. Myślistwo uczyło zręczności, odwagi, opanowania. Stanowiło doskonałe uzupełnienie i przygotowanie do powinności stanu rycerskiego a później wojskowego. Także w staropolskiej kuchni dziczyzna odgrywała wielką rolę.

Zmieniony ( Wtorek, 15 Grudzień 2009 12:33 )
Więcej…
 
Gulasz wykwintny i szynka z dzika z bakaliami Drukuj
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 09:31

Składniki: 1 kg mięsa z dzika lub sarny, 10 dag boczku wędzonego, 25 dag pieczarek, 3 łyżki sklarowanego masła, 4 średnie cebule, po 1 czubatej łyżce koncentratu pomidorowego i mąki, szklanka wytrawnego czerwonego wina, 1 liść laurowy, 2 goździki, 4 ziarnka jałowca, sól, pieprz, 2 łyżki galaretki porzeczkowej, natka do przybrania.

Zmieniony ( Poniedziałek, 18 Styczeń 2010 20:34 )
Więcej…
 
Staropolska polewka piwna "Faramuszka" Drukuj
Czwartek, 26 Listopad 2009 22:14

Do emaliowanego rondla wlewamy 1 l lekkiego, jasnego piwa i zagotowujemy z 12 dkg miękiszu jasnego chleba żytniego, dodając łyżkę świeżego masła, 1 - 3 łyżeczki kminku, szczyptę soli oraz 5 - 8 dkg cukru. Po zagotowaniu zupkę przecieramy przez sito i rozcieńczamy 1/2 l wrzącej wody. Można podawać w chlebie. Smacznego !!!

 

Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:38 )
 
Pasztet mieszany z dziczyzny Drukuj
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 09:30

Składniki: w sumie ok 1 - 1,5 kg dziczyzny z kością (dzik, sarna, zając). W miejsce części dziczyzny można wykorzystać podroby, jak serce a nawet płucka. 0,5 kg tłustego mięsa wieprzowego, 0,5 kg wątróbki wieprzowej (cielęcej), pęczek włoszczyzny, garść grzybów suszonych, 15 dag słoniny, 3 jajka, 2 suche bułki, 2 łyżki tartej bułki, łyżka smalcu do wysmarowania formy, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 zieren pieprzu, pieprz mielony, pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, ćwierć łyżeczki mielonego imbiru, płaska łyżeczka cukru, sól do smaku.

Zmieniony ( Czwartek, 17 Grudzień 2009 14:22 )
Więcej…
 
Zrazy z dzika Drukuj
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 09:29

Składniki: 1 kg łopatki lub szynki z dzika, 1 duża cebula, garść suszonych śliwek, 1 czubata łyżka smalcu lub margaryny, 1 łyżka mąki, sól, pieprz mielony. Zalewa: 0,5 szklanki octu, 2,5 szklanki wody, 1 duża cebula, 2 liście laurowe, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 2 ziarna jałowca.

Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:39 )
Więcej…
 
<< Początek < Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna > Ostatnie >>

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack

Stworzone dzięki Joomla! Valid CSS