Komunikat Zarządu Koła z dnia 14 lipca 2015

Szanowna Koleżanko, Szanowni Koledzy !!!

Zarząd Koła informuje, że:

1. Protokoły za pobraną zwierzynę i kwoty do zapłaty za nią w sezonach 2013/2014 oraz 2014/2015 znajdują się u skarbnika koła. Koledzy, którzy pobrali zwierzynę na własny użytek powinni skontaktować się ze skarbnikiem i dokonać wpłat wyłącznie przelewem na konto koła.

2. Przypominamy o wpłacie składek na koło za 2015 rok. Wpłat należy dokonywać przelewem (240 zł) na konto koła. Do tej pory składki zapłaciło tylko 15 kolegów.

3. Przypominamy o zdawaniu tuszek upolowanych lisów do badania. Tuszki zdajemy do weterynarza p. J. Krafta w Starym Dzierzgoniu zapakowane w worek foliowy.

4. Przypominamy że, można odpracować dniówki przy korowaniu żerdzi u kol. podłowczego.

5. Dnia 15 sierpnia 2015 r. w Kniejówce odbędzie się szkolenie z przepisów bezpieczeństwa na polowaniu.  Początek godz. 14:00. Po szkoleniu, dla chętnych, odbędzie się polowanie na kaczki.

Darz Bór !!!

Zarząd Koła

Koło Łowieckie Knieja

w Starym Dzierzgoniu

Reklama
Reklama
Reklama
Kamienie Wilhelma
Internetowa wersja książki "Kamienie Wilhelma" Andrzeja Czaplińskiego.

Kraina Wiecznych Łowów

Odeszli do Krainy ...
Księżyc i Słońce
Czasy wschodu i zachodu Słońca oraz wschodu, zachodu i górowania Księżyca w centrum Polski.
Statut PZŁ
Uchwała XXIV Krajowego Zjazdu Delegatów Polskiego Związku Łowieckiego z dnia 16 lutego 2019 roku
Sztuka mięsa z dzika Drukuj
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 09:21

Składniki: 2 kg łopatki z dzika (może być inna część), zalewa (2 szklanki octu, 2 szklanki wody, po kilka ziaren liści laurowych, pieprzu czarnego i jałowca), 1 duża cebula, pęczek włoszczyzny bez pora i kapusty, 1/2 szklanki czerwonego wina, 1 szklanka bulionu wołowego (może być z kostki), 1/2 szklanki soku wiśniowego, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżka tartej bułki, szczypta cynamonu.

Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zalewy krótko zagotować, wystudzić. Mięso umyć, ułożyć ciasno w niewielkim rondlu emaliowanym lub glinianym garnku, zalać zalewą i pozostawić na dwa dni w chłodnym miejscu (codziennie obracać). Przed użyciem mięso starannie opłukać, włożyć do niedużego garnka, wlać bulion, przyprawy z zalewy, włoszczyznę i cebulę, przykryć i dusić. Po około godzinie, kiedy sos się wygotuje, dodać szklankę wina i dusić do miękkości. Pokroić w plastry w poprzek włókien, ułożyć na ogniotrwałym półmisku, zalać sosem. Sos sporządzamy z soku wiśniowego wymieszanego z wywarem pozostałym po duszeniu mięsa, oczywiście przecedzonym.

Sposób podania: Podawać na gorąco. Przed podaniem potrawę posypujemy na półmisku tartą bułką, cukrem (nie za dużo!) i odrobiną cynamonu. Zapiekamy  w piekarniku ok. 20 min do zrumienienia. Dodatki: buraczki zasmażane, ćwikła z chrzanem.

Zmieniony ( Środa, 03 Styczeń 2007 21:52 )
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack

Stworzone dzięki Joomla! Valid CSS